Minner i skinnende gull

Skrevet at: Espen Vedlog

juli 2018

Det er ikke gull alt som glimrer, men våre minner om noen som har stått oss nær vil alltid være med oss. Her har vi skrevet en liten artikkel om bruk av gullskrift med bladgull på gravstein.

Historisk perspektivÅ hedre sine kjære med forgyllinger og gull har vært praktisert i mange av oldtidens sivilisasjoner. Egypterne lagde gullmasker for avdøde faraoer, i Mellom- og Sør-Amerika gravla mange sivilisasjoner sine avdøde med gull smykker og andre verdifulle gjenstander. Romerne plasserte mynter over øyelokkene til de døde, og også her til lands ble vikinger gravlagt med brosjer og smykker av gull.

Gullskrift passer godt for mørke steinsorterPå gravsteiner laget i sort granitt, mørk grå granitt og orion blå synes en inskripsjon best om den er ilagt en farge som skaper kontrast til den mørke steinen. Å legge 24 karats bladgull i den graverte skriften skaper god kontrast og et verdig uttrykk på gravsteinen. Alternativt til bladgull så kan hvit, gul eller gullfarget lakk også oppnå god kontrast.

Vedlikehold av inskripsjon med gullskriftSom vi har skrevet om på siden Hjelp til å velge gravstein utsettes gravsteinene for ulike påkjenninger som regn, frost og sol som over tid vil påvirke fargen ilagt den graverte inskripsjonen. Bladgull er skjørere enn lakk og vil kreve ”påfyll” tidligere. Hvor lang tid det tar før det er behov for påfyll varierer og påvirkes av ytre faktorer som nedbør, vind og mengden forurensning i luften.

Det anbefales å vaske gravsteinene en gang i blant for å hindre at mose og alger gror fast. Dette gjelder også inskripsjoner ilagt bladgull, men vi råder til å være varsomme og ikke benytte børster eller kjemikalier på skriften. Ikke gni, men trykk en fuktig klut mot skriften for å hindre at du vasker bort bladgullet.

Om du har spørsmål angående gullinskripsjoner så ta gjerne kontakt med oss.