Rengjøring av gravstein til våren

Skrevet at: Espen Vedlog

mars 2023

Våren er en tid for fornyelse, ikke bare i naturen, men også på våre kjæres siste hvilesteder. Etter en lang vinter kan gravsteiner være tildekket av skitt, løvverk, annet biologisk materiale og forurensning. Derfor ønsker vi å dele noen hjelpsomme tips for hvordan du kan rense gravsteiner. Vi har hovedfokus på granitt her i denne artikkelen siden det er det som er vanligst i Norge.

Utstyr du trenger

For å rense en gravstein på en forsiktig og effektiv måte, trenger du følgende:

  • Myk børste eller svamp
  • Rent vann, helst lunkent
  • Mildt oppvaskmiddel eller et spesialisert steinrengjøringsmiddel
  • Myke kluter eller mikrofiberhåndklær
  • Beskyttelseshansker (valgfritt)

Steg-for-steg guide til rengjøring av granittgravsteiner

Steg 1: Fjern løse partikler

Start med å bruke en myk børste eller svamp for å forsiktig fjerne løs skitt, døde blader og gress eller annet rusk fra gravsteinens overflate. Dette hjelper med å forhindre riper og gjør den videre rengjøringsprosessen enklere.

Steg 2: Våtrengjøring

Skyll deretter gravsteinen med rent, lunkent vann, gjerne over et par omganger med et par minutter i mellom slik at vannet får tid til å trekke inn i skitten. Dette vil ikke bare hjelpe med å løsne inngrodd skitt men også gjøre det enklere å påføre rengjøringsmiddelet jevnt over overflaten.

Steg 3: Skrubb overflaten

Bruk svampen eller børsten til å skrubbe gravsteinens graveringsflate forsiktig med sirkulære bevegelser. Dette hjelper med å løse opp og fjerne flekker uten å skade granittens polerte finish.

Vær ekstra forsiktig tett rundt og i skriften da lakk eller bladgull slites raskere om det blir utsatt for hard skrubbing.

På råhuggede flater kan man bruke en kraftigere børste uten å være bekymret for riper i overflaten, men unngå å bruke metall da dette kan føre til misfarging i steinen. Nylonbørster er et tryggere valg.

Steg 4: Påfør rengjøringsmiddel, hvis nødvendig

Det beste er å unngå bruk av kjemikalier, men hvis det er vanskelig å få bort skitten så kan du blande et mildt oppvaskmiddel med vann for å lage en skånsom såpeløsning, eller bruk et spesialisert steinrengjøringsmiddel som er egnet for granitt. Påfør løsningen med en svamp eller myk børste, og unngå bruk av sure rengjøringsmidler (lav PH-verdi) da disse kan etse steinens overflate

Steg 5: Skyll grundig

Etter at du har skrubbet gravsteinen, er det viktig å skyll den grundig med rent vann for å fjerne alle spor av såpe. Såperester kan etse, etterlate flekker eller hinne på steinen.

Steg 6: Tørk steinen

Til slutt, tørk av gravsteinen med en myk klut eller la den lufttørre for et skinnende resultat.

Profesjonell rens

Hvis gravsteinen er veldig skitten kan det tenkes at en kraftigere rens er nødvendig for å få den helt ren. Dette er noe lokale gravstein-service-selskaper ofte kan tilby.