Kjendisgravlund

Skrevet at: Espen Vedlog

juli 2018

Vår Frelsers Gravlund i Oslo har historisk vært benyttet av velstående og profilerte familier og har på mange måter blitt en kjendisgravgård. Gravlunden har siden unionsoppløsningen i 1905 til og med en egen park kalt Æreslunden for Norges store, avdøde kunstnere.

kjendis gravlund vår frelsers

20. juli publiserte Charlotte Carlsen en artikkel om Vår Frelsers Gravlund på Aftenpostens nettside Osloby.no hvor hun ønsket å ta med leseren på en kirkegårdsafari ved Oslos største gravlund. Dette er noe vi i Gravstein Norge synes er et godt initiativ. Det er mye interessant norsk historie og personlige historier som kan knyttes sammen når man leter opp informasjon om tidligere generasjoner.

Kjente navn som Henrik Wergeland, Ivar Aasen og Alf Prøysen, samt flere krigshelter, Eidsvollsmenn, statsministere og vitenskapsmenn er noen av de som er gravlagt på Vår Frelsers gravlund.

Vi lærte noe nytt og interessant da vi leste Carlsens artikkel. Komponist Rikard Nordraak, Bjørnstjerne Bjørnsons fetter, mest kjent for å ha komponert musikken til Ja vi Elsker, døde i en alder av 23 år og ble gravlagt i Berlin. Nordraak ble flyttet til Norge og Æresgravlunden nesten 60 år etter sin død.

At en så ung komponist som dessverre ble et offer for tuberkulose, men rakk å komponere musikken til noe av det norskeste vi har er veldig imponerende.

Vi i Gravstein Norge synes mange store, ofte gamle, gravsteiner og minnesmonumenter, som sett ved Vår Frelsers Gravlund, skaper liv og verdighet på kirkegården. Dagens begrensninger til gravsteiners størrelse er nok smart av praktiske årsaker som plassbesparelse, men vi hadde gjerne sett at man i flere tilfeller kunne fått dispensasjon for å sette opp en gravstein som går utover de normale størrelsene og reflekterer enkelte avdøde personers store personlighet.