Amerikansk gravstein-design

Skrevet at: Espen Vedlog

juli 2018

I New York City 1. Påskedag dukket det opp en gravstein gravert med Donald J. Trumps navn. Gravsteinen som var utplassert i berømte Central Park og det tok ikke lang tid før flere forbipasserende fikk tatt bilder av gravsteinen som så spredde seg raskt rundt i ulike sosiale nettverk og nettaviser.

Vi har i denne anledningen valgt å kommentere hendelsen, men også se litt nærmere på amerikansk gravstein-design; valg av utforming, gravering og symbolisme.

Trumps gravstein

Vi har ikke for vane å legge oss inn i parti-politikk, hverken i Norge eller i utlandet, men det sirkuset som har oppstått rundt Donald Trumps kampanje for nominasjonen i det republikanske partiet i USA kan vel knapt kalles partipolitikk.

Trumps gravmonument i Central ParkDet noe overraskende gravmonumentet viste Trumps fødeår, men dødsdato er heldigvis utelatt.

Minneordet var også noe unormalt, til og med for amerikansk gravgårdskultur: “Made America Hate Again”, en variant av Trumps kampanjeslagord: “Make America Great Again”.

Det er fremdeles uvisst hvem som har satt opp denne gravstøtten, men det hører med til historien at den ble tatt bort samme kveld av parkvesnets arbeidere. Trump har forøvrig allerede fått innvilget godkjenning for å bygge en privat gravgård ved Trump National Golf Club i Bedminister, New Jersey. Private kirkegårder er til opplysning langt vanligere i USA enn i Norge.

Amerikansk gravstein-designKirkegårdskultur varierer ganske sterkt i ulike land, grunnet både tradisjoner og praktiske hensyn, men til tross for en del særtrekk ser gravgårder i USA stort sett ganske like ut som de vi kjenner her i Norge. Det benyttes i stor grad stående gravsteiner med inskripsjon for navn, fødedato og dødsdato, samt ofte et minneord.Utforming

Selve gravsteinene er ofte tykkere i USA enn i Norge, og ofte reises steinen på en synlig sokkel. I Norge graves som oftest sokkelen ned til bakkenivå, men sokkelen kan ofte stikke både 10 og 20 cm opp fra gresset i USA. Dette medfører at gravmonumentet i sin helhet ofte er en del større i statene. Som vi så ofte har hørt før: “Everything is bigger in America”. Dette gjelder også gravsteinen som ble, dog kortvarig, reist i Central Park for Donald Trump. Den ser ut i fra bildene til å være av standard tykkelse i USA, ca 18-20 cm.

I Norge er ca. 12 cm vanligste tykkelse på gravsteiner, men det er som regel ikke noe i veien for å lage tykkere gravsteiner for bruk i Norge heller. Ta gjerne kontakt om dere har spørsmål om dette.

GraveringGravsteinen avbildet fra Central Park viser en litt annen type gravering enn det som er vanligst i Norge, hvor selve teksten ofte sandblåses slik at skriften er gravert et par millimeter inn i steinen.

I USA er det også veldig vanlig å sandblåse rundt bokstavene, slik at teksten blir leselig i polert stein mot en matt bakgrunn. Dette forekommer også her til lands, men var mer populært opp til midten av 1900-tallet enn det er i dag. Det er så klart ingen ting i veien for å benytte denne metoden om det er ønskelig.

OrnamentI USA er det mange som benytter større ornament enn det vi ofte gjør i Norge. Det kan også ses på “Trumps” gravstein. Vi opplever en økende trend i Norge i bruk av ornamenter og mange ønsker mer personlige symboler. Dette er en utvikling vi ønsker velkommen.

En del i USA bruker ikke bare personlige symboler, men også lasergraverte bilder. Dette kan være alt fra motiver av den avdøde til bilder av bilen, båten eller utsikten fra hytta.

Dette er også en trend vi ser komme i Norge og ønsker velkommen, men vi tror nok at ornamentene og bildene fremdeles vil være litt mindre på norske gravsteiner enn i USA.