Reportasje om planleging av egen begravelse

Skrevet at: Espen Vedlog

november 2022

Planlegging av egen begravelse og gravstein er noe som så smått begynner å komme til Norge.

 

I en rekke andre land er dette mer vanlig enn i Norge. For eksempel i USA er forberedelser av egen begravelse mulig hos mange begravelsesbyråer - og enkelte steinhuggere hugger gravstein med kun fødselsdato som folk selv kan oppbevare til dagen kommer at dødsdato er klar. I flere regioner i Kina er det tradisjon for at gamle mennesker bruker flere år på å lage sine egne kister selv - gjerne fra ett stort trestykke.

 

Bilde fra NRK fra reportasje om å planlegge egen begravelse

Skjermbilde fra video på nrk.no

 

I November 2022 så vi en veldig fin reportasje på NRK om dette temaet hvor Cecilie Benneche delte noen gode poeng knyttet til at det ofte kan være vanskelig for etterlatte å enes, for eksempel nå familiekonstellasjonene kan være kompliserte. Ingeborg Sommer, Prost i Bærum, drar også frem noen gode poeng for å la planlegging av begravelse være en del av sørgeprosessen til de etterlatte. Ta gjerne en titt på denne videoen.

 

Vi i Gravstein Norge får generelt få henvendelser fra folk som vil planlegge egen gravstein, men det hender. Vi har forståelse for at det kan være mange grunner til at noen ønsker å gjøre dette, men tar ikke i mot bestillinger for gravsteiner som skal gjøres halvferdige slik det kan gjøres i USA. Vi har ved noen anledninger lagd skisser og utviklet modeller i samarbeid med kunder som har hatt spesielle ønsker - slik at de kan legge tegninger ved sitt testamente for senere bruk.

 

Dette er nok et tema som kommer til å bli mer og mer synlig i årene som kommer, men vi forventer ikke en stor økning i antallet som bestiller egen gravstein.