Blomster stjeles fra kirkegården

Skrevet at: Espen Vedlog

juli 2018

Stangeavisen og VG skrev begge om Bjarne Aasen (75) som opplevde tyveri på graven til sin avdøde kone nå i sommer. Det forekommer tyveri av pyntegjenstander og tilbehør til gravsteiner på en rekke norske kirkegårder, men i dette tilfellet var det blomstene som ble stjålet.

20. juli publiserte Charlotte Carlsen en artikkel om Vår Frelsers Gravlund på Aftenpostens nettside Osloby.no hvor hun ønsket å ta med leseren på en kirkegårdsafari ved Oslos største gravlund. Dette er noe vi i Gravstein Norge synes er et godt initiativ. Det er mye interessant norsk historie og personlige historier som kan knyttes sammen når man leter opp informasjon om tidligere generasjoner.

Bjarne, som i de tre årene etter sin kones bortgang har besøkt graven ukentlig skulle innom kirkegården for å vanne blomstene da han oppdaget at alle de hvite japanske myrtene han hadde plantet på graven var røsket ut med jorden – og bare tre hull i bakken sto igjen.

Det er så klart trist og ekstra følelsesladet når det foregår tyveri på kirkegården. Bjarne kunne ikke se blomstene plantet på andre graver, så tyvene må ha tatt de med seg ut av kirkegården.

I følge VG som har snakket med Anne Bjordal Jønsson, leder for Gravplassmyndighetene i Bergen, har dette også hendt andre steder i landet tidligere, hvor for eksempel i Bergen var det noen som for noen år tilbake stjal blomster fra kirkegårdene i svarte søppelsekker og solgte dem på Torgallmenningen.

Etter at Stangeavisen publiserte Bjarnes historie på Facebook så kom det frem at også ved to andre kirkegårder i Stange kommune var det blitt stjålet blomster den siste tiden.

Selv om det er ganske lite utbredt med tyverier på kirkegårdene i Norge så gjør det ikke smerten mindre for de som blir rammet av dette. Vi i Gravstein Norge AS oppfordrer alle til å rapportere både tyverier og mistenkelig oppførsel på kirkegårdene slik at både gravstøtter, lyker, vaser og blomster får stå i fred.