Høst-planter på graven

Skrevet at: Rigmor Halsli

september 2021

Nå er tiden igjen inne for å pynte på gravstedet med høstplanter. Mange sommerblomster takker i disse dager for seg og det er tid for utskiftning, men heldigvis bugner butikkene nå med blant annet nydelige Calluna og fargerike Frilandkrysanthemum som egner seg nå på høsten. Vi har i denne artikkelen skrevet litt om noen av de vanligste høstplantene som kan plasseres foran gravsteinen når sommeren er på hell.


Calluna finnes i både rødrosa nyanser og hvit, samt flere farger i samme potte slik som bildet under viser. Hvis man fyller bedet foran gravsteinen med calluna, vil man få et vakkert, rent og ryddig uttrykk. De kan blomstre helt frem til frosten kommer, og fargen holder seg godt selv om vinteren er på vei.

Alpefiol har i de siste årene kommet inn som et godt alternativ som gravstedsplante. De finnes i mange fargevarianter og størrelser som lyser opp med sine klare farger. Alpefiol tåler noen frostnetter.


Frilandskryss i små størrelser kan passe utmerket i et bed foran en gravstein. De finnes i et utall farger og står fint fram til det blir frost.

Alunrot (Heuchera) en en staude som kommer igjen år etter år. Dette er en høstplante og finnes med bladverk i mange fargevarianter. Alunrot er lav og er en utmerket bunndekkeplante som kan passe bra foran gravsteiner hvor teksten står litt lavt eller i kombinasjon med andre planter.

Sølvtråd er en sølvfarget plante med blader som ser ut som sammenhengende nåler. Med sin tette og litt hengende vekst, passer den fint på et gravsted. Den er spesielt dekorativ som kontrast mot fargerike og mørke høstblomster. Den er tørketålende og holder seg nesten lik hele høsten og vinteren.

Ønsker du å lage en krans eller annen dekorasjon til graven så er grenene på denne planten  også holdbare slik at de er greie å bruke på for eksempel barkranser. Fest med tråd eller nåler og du får en fin kontrast til det grønne.

Sølvkrans er mye brukt på kirkegårder i hele landet. De fløyelsgrå bladene lyser opp og kan gi fine kontraster i beplantningen. Den er nøysom og overvintrer ofte. Kommer den igjen året etter har den en tendens til å bli for stor slik at den dekker teksten på gravsteinen - planten kan så klart trimmes. Bladene på Sølvblad kan som sølvtråd også brukes i kranser og andre oppsett for plassering på gravstedet.

Pletter i luften er en relativt ny plante i det norske markedet. Det er en stilig og dekorativ plante, med en krypende voksemåte som dekker godt og fyller etterhvert bunnen i et bed. Enkelte vintre vil den også kunne overvinte.