Unngå rustflekker på gravstein

Skrevet at: Espen Vedlog

desember 2019

Når vi nå i mørketiden går på gravlunden på ettermiddagen og kvelden er det koselig med så mange lys i lykter ved gravene. Enkelte steder er det så mange lys at det kan minne om en liten stjernehimmel. Rust fra lys og lykter
Det mange dessverre opplever er at når våren kommer og snøen har smeltet er at lysene de har plassert ut hadde et metall-lokk som har rustet. På grunn av snøbrøyting eller smelting har lyset falt helt inn mot steinen. Rust fra lokket har trukket inn i granitten og etterlatt rustflekker på steinen.


All stein er som en svamp - når det er fuktig trekker den til seg fukt. Når det tørker i luften tørker steinen. Den rusten som har blitt trukket inn i steinen blir da liggende igjen. 


Både engangslys med metall-lokk og lykter som står på spyd i bedet er typiske syndere. Begge deler kan gi fint lys, men det er viktig å ikke plassere de for nær steinen, samt å dra innom for å se til dem med jevne mellomrom. Om lyktene har begynt å ruste bør de byttes ut.Gravstein med rustflekker

Fjerning av rustflekker på gravstein

Om du har vært så uheldig og fått rustflekker på en gravstein så kan disse sjelden fjernes helt, men det finnes noen måter å redusere hvor godt de vises på. Det beste resultatet vil ofte være å slipe ned steinen, men det blir fort veldig dyrt.


Du kan selv få bort noe av rustflekkene med forskjellige typer kjemisk rens som Tec7 SCRUB om rustflekker sitter helt i overflaten. Biltema Rustfjerner kan benyttes om du blander den i mel til en “deig” og legger den på rustflekken over natten. Benytt plastfolie for å holde deigen på plass. Husk å skyll med mye vann og å unngå kontakt med rustfjerneren og deigen.


Andre kjemikalier kan også benyttes, men husk at alle kjemiske behandlinger fort kan føre til andre former for misfarging, så det beste er å unngå rustflekker til å begynne med.


Problem: 
Gravlys og lykter kan sette rustflekker på gravsteiner


Tips: 
1) Plasser lys og lykter i bedet med god klaring til steinen. Følg med og fjern dekorasjon som har rustet.

2) Vær forsiktig om du forsøker å få bort rustflekker med kjemikalier.